מהזבל: הפעלת תצוגה של מזגן ישן

המזגן התקלקל? רגע לפני פח המיחזור, הנה ניתוח והדגמה של הפעלה, באמצעות ארדואינו, של לוח תצוגה מיחידה פנימית של מזגן ביתי.

לוח תצוגה של מזגן

למזלי, המזגן המקולקל לא היה שלי – היו לי מספיק תקלות אחרות בבית, תודה רבה. פירקתי ממנו שני מנועי צעד קטנים (אלה שהרימו והורידו את התריסים), את לוח הבקרה הראשי ואת התצוגה. על לוח הבקרה לא היו יותר מדי דברים שימושיים, חוץ מבאזר אחד, ורכיב זיכרון EEPROM צנוע מבית ATMEL-לשעבר במארז DIP. התצוגה, לעומת זאת, הייתה די מעניינת.

השבב היחיד על לוח התצוגה היה ג'וק לוגי מדגם SN74HC164N, שהוא Serial to Parallel Shift Register – די דומה לג'וק 595 שרוב המייקרים מכירים. בחיבור הכבל, בצד של לוח הבקרה, הופיע מקרא שסיפק רמזים נוספים לאופן הפעולה של העסק:

מקרא לצד חיבור הכבל בלוח הבקרה
המקרא לצד חיבור הכבל בלוח הבקרה (לחצו להגדלה)

החוטים 164_CL ו-164_Data הם כמובן קווי השעון והנתונים, בהתאמה, לכתיבת מידע לג'וק הלוגי. אבל מה עושים החוטים SEG1,2,3? בתצוגה יש שתי ספרות שבעה-מקטעים, אך קווי SEG לא מתייחסים למקטעים שלהן: הם מייצגים את הספרות עצמן, אחד לכל ספרה, והשלישי ל"ספרה" השלישית שהיא בעצם ארבעת הלדים שעל הלוח. כלומר, פלט ה-164 מגיע במקביל לכל אחד מהאלמנטים, ובעזרת קווי SEG לוח הבקרה בוחר כל פעם איזה אלמנט להדליק – את הספרה הראשונה, השנייה או הלדים – ומעדכן את ה-164 עם הערכים הרצויים לאותו אלמנט. כשכל זה נעשה עשרות או מאות פעמים בשנייה, אנחנו לא רואים את ההבהובים בעין ונדמה לנו שהכול מוצג בו-זמנית.

החוט Remote מיועד לקלט מהשלט הרחוק של המזגן, דרך חיישן האינפרה-אדום האקטיבי שעל לוח התצוגה, ואת 5V ו-GND אין צורך להציג. השאלה שנותרה היא רק איך בדיוק להפעיל את כל זה.

לוח התצוגה. לא ברור לי למה בדיוק מיועדים המגעים הלא-מאוכלסים (לחצו להגדלה)

חתכתי את הכבל, הצמדתי לכל החוטים חיבורי DuPont נוחים לארדואינו/מטריצה, והתחלתי בניסויים. הזנת ערכים לג'וק ה-164 נעשית בקלות בעזרת פקודת הארדואינו shiftOut. מבט על ה-PCB של התצוגה גילה שהאותות מקווי SEG עוברים דרך טרנזיסטורים, כך שהם לא צריכים לספק חשמל ללדים ישירות ואפשר לחבר אותם לפיני I/O רגילים של ארדואינו. הסתבר שכל יחידה מופעלת כשה-SEG הרלוונטי לה הוא LOW, ומנוטרלת כשהוא HIGH. גם הלדים הרגילים ואלה שבתוך הספרות פועלים בלוגיקה "הפוכה", כלומר נדלקים כששולחים להם (דרך ה-164) "0" וכבים כששולחים אליהם "1".

תצוגה מספרית ולצדה לדים בירוק, צהוב ואדום – פשוט מתבקש להוסיף לזה חיישן מרחק אולטרסוני ולהפוך את זה למד ריחוק חברתי, נכון? אבל יש כל כך הרבה כאלה באינטרנט עכשיו, שזה נהיה מאוס לגמרי. במקום זה, אלתרתי קוד שסופר מ-0 עד 99 (כולל) במחזוריות, ומציין על גבי הלדים, מימין לשמאל, אם המספר המוצג מתחלק ללא שארית ב-2 ,ב-3, ב-5 או ב-7. סתם, שיהיה.

המספר 95 על לוח התצוגה בהדגמה

צריכת החשמל של התצוגה (לא כולל הארדואינו) נעה בין 18-45 מיליאמפר, בהתאם ללדים ולסגמנטים שדולקים באותו רגע.

המספר 70 על לוח התצוגה בהדגמה

לרובנו אין גישה לסטוק של תצוגות מזגנים מאותו דגם, והשקעה חד-פעמית כזו בדרך כלל מוצדקת רק אם מדובר בפרויקט שבאמת מלמד אותנו משהו חדש, או שהדבר שאנחנו לומדים להפעיל הוא יוצא דופן ומרשים. מצד שני, אם למדנו משהו מהתקופה המטורפת הזו, זה שאף פעם אי אפשר לדעת מתי ניתקע שוב בבית, עם עלויות משלוחים וחלוקת דואר בעייתיים עוד יותר מהמקובל, ונצטרך למצוא ולהמציא דרכים חדשות להעביר את הזמן 🙂

להרשמה
הודע לי על
0 תגובות
מהכי חדשה
מהכי ישנה לפי הצבעות
Inline Feedbacks
הראה את כל התגובות