עשה זאת בעצמך: כלי לכיפוף רגלי רכיבים

הוראות הכנה לכלי עבודה קטן ושימושי תוצרת בית, שעוזר להתאים רגליים של רכיבים (נגדים, דיודות וכו') לריווח הסטנדרטי של חורים במטריצות וב-PCB אוניברסלי.

נגד שרגליו כופפו בעזרת הכלי (מאחוריו)
נגד שרגליו כופפו בעזרת הכלי (מאחוריו)

אחת המטלות הקטנות והמרגיזות בהרכבה של מעגל על לוח מחורר בריווח סטנדרטי (במקרה שלנו 0.1 אינץ', או 2.54 מ"מ) היא לכופף את רגלי הרכיבים בדיוק לאורכים הנכונים. זה חשוב מהבחינה האסתטית – בהנחה שזו מעניינת אותנו – וגם עוזר למנוע לחצים מכניים או מגע לא רצוי בין רכיבים סמוכים, אבל קשה לעשות את זה "לפי העין", ואילו למדוד ולסמן על הלוח עצמו זה מתיש, וגם נעשה מסובך מאוד כשהלוח כבר מאוכלס בחלק מהרכיבים האחרים.

ב-Sparkfun זיהו את הקושי, והם מציעים כלי ייעודי לכיפוף רגלי נגדים שעולה כמעט $5 לפני משלוח. מניחים את הנגד במסילה שבמרכז הכלי, במיקום שמתאים לאורך הרגליים הדרוש, ומכופפים את הרגליים על השוליים. זה נראה נוח למדי (לא ניסיתי בעצמי), אבל גם לא ממש מוצדק, אלא אם אתם צריכים להכין עשרות או מאות נגדים בזמן קצר.

בכל אופן, בזמן שישבתי וחיכיתי לאיזה דבק שיתייבש, חשבתי פתאום שיהיה נחמד לנסות להכין כלי כזה לבד. הרי יש לי כמה שיירים מלוחות PCB אוניברסליים, והם מחוררים בדיוק בריווח הדרוש. צריך רק לחתוך אותם באלכסון כך שיתקבל טווח רחב של אורכים!

הסוד הוא לחתוך את הלוח בקו שעובר דרך החורים. ככה יישארו חצאי-חורים (מה שנקרא בעולם ה-PCB בשם Castellation או Crenellation) שינחו ויחזיקו את רגלי הרכיבים בזמן הכיפוף. לקחתי, אם כן, חתיכה ישנה מלוח, שבעקבות החיתוך המקורי נשארו לה חצאי חורים בצד אחד:

חתיכה ישנה מלוח Stripboard
חתיכה ישנה מלוח Stripboard

סימנתי חורים במרחקים הולכים וגדלים מהשוליים, ובעזרת סרגל וסכין יפנית רצינית חרצתי קו לאורך הסימונים האלה:

סימוני הכנה לקו חיתוך

סימוני הכנה לקו חיתוך

לאחר מכן חרצתי קו מקביל בצד השני של הלוח, שהיה כעת חלש מספיק כדי לשבור אותו בזהירות לאורך החיתוך. למעשה זו הדרך שבה אני תמיד חותך לוחות כאלה, רק שהפעם החתך היה באלכסון.

הלוח החתוך
הלוח החתוך

כעת סימנתי בעזרת טוש פרמננט קו לסימון של האמצע. כדי לכופף רכיב בצורה סימטרית, מניחים אותו כך שהאמצע שלו על הקו הזה.

עם קו סימון אמצע ונגד לדוגמה
עם קו סימון אמצע ונגד לדוגמה

לסיום הוספתי עוד סימנים צבעוניים, שיעזרו לי למקם את הרכיב במקום הנכון ולא להתבלבל בין חורים סמוכים בשוליים.

הכלי שיצרתי לא יעיל כמו זה של Sparkfun: הוא לא מחזיק את הרכיב באותה יציבות, "ממשק המשתמש" שלו פחות מוצלח, ומכיוון שאין תמיכה אופקית מתאימה, רגלי המתכת מקבלות כיפוף קטן כלפי מטה במקום להישאר מקבילות לגוף הרכיב עצמו. למרות זאת, בשביל להכין חמישה או עשרה נגדים מסודרים לפרוייקט פעם בשבועיים-שלושה הוא מספיק בהחלט, ותמיד יש את הסיפוק שבליצור משהו לבד ולחסוך על הדרך ממון רב, עד כדי מנה פלאפל…

להרשמה
הודע לי על
0 תגובות
מהכי חדשה
מהכי ישנה לפי הצבעות
Inline Feedbacks
הראה את כל התגובות