אל סביבת הפיתוח מבוססת-הדפדפן MPLAB Xpress של חברת Microchip מצטרף כעת לוח פיתוח רשמי וזול (בינתיים). למה זה טוב, ולמי זה מתאים?
בחודש מרץ 2016 השיקה חברת Microchip את MPLAB Xpress, הגרסה המקוונת של סביבת הפיתוח הרגילה שלה. בדומה ל-mbed (סביבת הפיתוח המקוונת למעבדי ARM), גם כאן כותבים ומקמפלים את הקוד אונליין, ובסיום מורידים למחשב את קובץ ה-HEX הסופי שצריך לצרוב למיקרו-בקר. עבור מיקרו-בקרי PIC רגילים, זה אומר שצריך צורב, וכן תוכנת צריבה מתאימה על המחשב.
כדי להקל על מתחילים שעדיין אין להם את שני אלה, החברה הוציאה לשוק את ה-MPLAB Xpress Evaluation Board – לוח קומפקטי עם המיקרו-בקר PIC16F18855. כשמחברים את הלוח למחשב בעזרת כבל USB (לא כלול), הוא מציג את עצמו כהתקן זיכרון נייד – וכשמעתיקים לתוכו את קובץ ה-HEX, הלוח צורב את הקובץ אוטומטית על המיקרו-בקר.
את הלוח הזה לא תמצאו בעשרה שקלים בעליאקספרס. נכון להיום, במסגרת מבצע קידום מכירות עם קוד קופון מיוחד, הוא מוצע לקנייה ישירה באתר של Microchip במחיר של $10 ומשלוח עד הבית חינם. לא היה לי שימוש מיוחד ללוח עצמו, אבל גיליתי שהמשלוח-חינם תופס גם לגבי רכיבים אחרים באותה הזמנה (במקום כמעט $40 למשלוח בהזמנה רגילה), אז ניצלתי את ההזדמנות להצטייד בכמה מיקרו-בקרים חדשים ומגניבים, ועל הדרך קיבלתי גם את הלוח שבתמונות.
המארז חמוד מאוד, באורך וברוחב קטנים משל כרטיס אשראי. על הצד הפנימי של הקרטון מודפס מיפוי פינים של הלוח וקצת מידע שימושי, ובפנים נמצא דף עם שרטוטים סכמטיים של שני חלקי הלוח (של המיקרו-בקר ושל הצורב) וכמובן הלוח עצמו.
הצד התחתון של הלוח, ושרטוט סכמטי.
פרט למיקרו-בקר, יש על הלוח מספר רכיבים: לחצן RESET, לחצן לשימוש כללי, פוטנציומטר לקלט אנלוגי, לד ירוק לחיווי אספקת חשמל, ארבעה לדים אדומים לשימוש כללי, וג'וק חיישן טמפרטורה מדגם EMC1001. כמו כן, מולחמות ללוח שתי שורות Headers נקבה שמותאמות ללוחות Click שנמכרים בנפרד וביוקר.
למי שרוצה ללמוד לעבוד עם מיקרו-בקרים מודרניים ממשפחת PIC, אין ספק שסביבת הפיתוח המקוונת והלוח הזה הם האופציה המהירה, הנוחה והזולה ביותר. אבל האם היא מתאימה למתחילים?
לרוע המזל, התשובה שלילית. הכלים האלה נוחים מאוד לכל מה שמסביב לקוד, אבל הקוד עצמו הוא עדיין קוד "קלאסי" של מיקרו-בקרים. גם התוכניות-לדוגמה שמוצעות בסביבת הפיתוח יהיו בלתי מובנות לחלוטין למי שלא יודע מראש איך הדברים האלה עובדים. איך שלא מסתכלים על זה, אין כאן תחליף או מתחרה לארדואינו. אז מי כן קהל היעד? שאלה טובה. הרי מי שכבר מכיר קצת PIC מצויד מן הסתם בכלים לעבודה איתם.
אחת התכונות של סביבת הפיתוח ש-Microchip מנסים לקדם היא ה-Code Configurator, מערכת ליצירה אוטומטית של קוד. למשל, רוצים טיימר שיעורר פסיקה כל 10 אלפיות השנייה? בחרו את הטיימר מרשימה נפתחת, כתבו "10" באיזו תיבת טקסט, וה-Code Configurator יפיק בעצמו פונקציות C נוחות שיעשו זאת. אבל לא הצלחתי להפעיל את ה-Code Configurator מסביבת הפיתוח המקוונת, וכשניסיתי לדווח על כך באמצעות לחצן המשוב שם, קיבלתי הודעת שגיאה שגם המשוב לא עובד…
בכל אופן, חשוב לזכור שאפשר לעבוד עם סביבת הפיתוח המקוונת בלי הלוח ולהיפך, וששניהם לא מחייבים עבודה עם ה-Code Configurator. למי שכבר עבד ברצינות עם מיקרו-בקרים אחרים, הלוח הזה הוא פלטפורמה נחמדה להתנסות עם ה-PIC16F18855 המשוכלל שעליו, ואפשר גם לחשוב עליו כעל מתנה קטנה שמקבלים כשמזמינים דברים אחרים מ-Microchip בדמי משלוח מופחתים.
אתה יכול קצת להסביר על הצורב ותכנת הצריבה?
בוא נגיד שיש לי pic16f18855 ואני רוצה לתכנת אותו בענן איזה כלים אני צריך?
על הלפטופ שאני מפתח איתו אין ווינדוס אז איך בדיוק אני עושה את זה?
דבר שני, אפשר לתכנת בקרים סטנדרטיים 8 ביט של PIC עם הגרסה המקוונת הזו?
תודה
למעשה, הכלים של Microchip הם בין הבודדים בתחום שיש להם גם גרסאות לינוקס, ואפילו 32-ביט למחשבים ישנים.
אם אין לך לוח כמו שבפוסט, או שאתה רוצה לעבוד עם מיקרו-בקרי PIC אחרים, תצטרך לנהל את הצריבה לבד. זה אומר להשיג צורב PICKit3 מקורי או חיקוי, ולהוריד את ה-MPLAB X IDE. אחד מהאלמנטים שם זו תוכנה עצמאית שנקראת IPE, שמאפשרת להתחבר לצורב ולצרוב את הקבצים המקומפלים שהורדת מסביבת הפיתוח שבדפדפן.
או קיי הותקן בהצלחה 🙂 .
תגיד יכול להיות שהמחירים של PIC צנחו וגם AVR עלו או שאני מדמיין את זה? אני חושב לעבור לגמרי לפיק.
לפני כמה חודשים מחירי ה-AVR קפצו בטירוף, מאז הם התמתנו קצת אבל עדיין לא חזרו למה שהיה פעם. דגמי PIC חדשים זולים מאד יחסית (כנראה כדי לעודד לקוחות להשתמש בהם), והדגמים הולכים ומתייקרים ככל שהם מתיישנים (כדי לסחוט עוד כסף מלקוחות שכבר תקועים איתם…)