פרויקט אלקטרוניקה קטן שעשיתי עם ובשביל הילדים התגלה כהצלחה גדולה מבחינה לימודית. אז מה בעצם אפשר ללמוד משמונה מפסקים קטנים ותצוגת שבעה-מקטעים אחת גדולה?
כשהילדים ראו את תצוגות הקומות הישנות למעליות, הם ביקשו מיד שאבנה להם מעלית צעצוע שזזה באמת, עם לחצנים לקומות השונות, תצוגות וכו'. כפרויקט מייקינג, דבר כזה יכול להוות אתגר נחמד – אבל הוא בעייתי מבחינה חינוכית, מכיוון שהחומרה והתוכנה מורכבים מדי לרמה הנוכחית שלהם. זה אומר שיהיה לי קשה מאד להסביר להם מה אני עושה תוך כדי עבודה, כך שאת רוב העבודה אעשה לבד – והם ישחקו אחר כך במעלית (במקרה הטוב) בלי להבין לעומק איך בעצם היא עובדת.
לאט ובנחישות הצלחתי לשכנע אותם שבשלב ראשון, הכי כדאי יהיה לבנות צעצוע להפעלה של תצוגת 7Seg יחידה. בעזרת חוטים, נגד וספק כוח שולחני הראיתי להם איך פינים שונים של התצוגה קשורים לסגמנטים המאירים שבה, והוכחתי את הקשר בין זה לבין השרטוטים שב-datasheet. אחר כך לקחנו לוח Veroboard גדול, מפסקים, חוטים, נגדים וסוללה 9V והתחלנו לתכנן את החיבורים וההלחמות.
כבר בשלב זה היו המון דברים בסיסיים וחשובים ללמוד: איך בודקים אם יש קצר או נתק (רצוי או לא רצוי), איך לעבוד בשלבים מסודרים כדי לאתר תקלות – ולתקן אותן – כמה שיותר מוקדם ובקלות, כללי בטיחות בהלחמה ועוד.
הקטע היפה הוא שהלמידה לא נגמרת כשהפרויקט מוכן, מכיוון ש"יצירה" של ספרות על התצוגה הזו בעזרת מפסקים היא פעולה מאתגרת, ומבוא מצוין לעבודה עם ביטים. הילדים כמובן עדיין לא מבינים את זה, אבל כשהם מנסים ליצור את הספרה 4 סגמנט אחרי סגמנט בלי שום טעות, או לעבור אחר כך מ-4 ל-3 במינימום שינויים, הם מבצעים מניפולציית ביטים מהסוג שחשוב כל-כך להבנת המחשב ולתכנות של מיקרו-בקרים.
במהרה הם גילו בעצמם שמלבד הספרות, אפשר ליצור עם התצוגה גם אותיות שונות – ואחד מהם הפתיע אפילו אותי כשגילה את המספר העשרוני הגדול ביותר שאפשר להציג עם תצוגת 7Seg יחידה:
למעשה, עם טיפה יצירתיות אפשר להגיע למספר גדול עוד יותר – אבל את זה אני משאיר לכם כתרגיל…
למה 8 מפסקים אם יש 7 סגמנטים?
הרכיב נקרא "seven segment" מסיבות היסטוריות, אבל בפועל יש לו סגמנט שמיני – הנקודה העשרונית שמימין למספר.
אפשר גם לכתוב 11! שזה גדול בהרבה D:
כמו עם האינסוף – פתרון מעניין, אבל צופה תמים לא יזהה את סימן העצרת ככזה.
אפשר להגיע ל 111
יפה, קבל 111 נקודות 🙂 (אלא אם יש מספר עוד יותר גבוה שגם אני לא חשבתי עליו…)
אפשר הסבר איך 111?
על הצד 🙂
יש עוד אחד, אינסוף 😛
(אם אתה מחשיב אותו כמספר)
בגלל הזוויות הישרות, סביר להניח שאף צופה "תמים" לא יזהה את ה-8 השוכב כאינסוף – אז זה לא נקרא 🙂
בייצוג הקסדצימלי אפשר להגיע ל15 P:
אחלה פוסט, נהניתי.
נכון – אבל לא לזה התכוונתי (אם ממש רוצים להתחכם, אפשר לטעון שה-"11" הזה הוא בכלל בבסיס 967,540 🙂 ) תודה!