הוצאה מהקופסה והיכרות ראשונית עם כלים מודרניים של חברת Atmel – הצורב/דיבאגר Atmel-ICE (שמחליף רשמית את הצורב הוותיק AVRISP MKII), והמיקרו-בקר ATxmega8E5 מסדרת ה-High-end החדשה של משפחת AVR (ואם כל זה נשמע לכם כמו סינית, לא לדאוג – המשיכו לקרוא).
ה"מוח" של כל לוח ארדואינו Uno הוא מיקרו-בקר מדגם ATmega328 של חברת Atmel. מישהו יודע כמה זמן הדגם הזה קיים? ובכן, מסתבר שהוא יצא לשוק בשנת 2009, ולוחות הארדואינו שפותחו לפני כן (כגון Diecimila) השתמשו במיקרו-בקרים אחרים, למשל ATmega168 שהופיע בשנת 2004. דגם ATtiny85 החביב עליי הופיע לראשונה בשנת 2005. כל אלה בנויים בארכיטקטורה מסוימת שנקראת AVR. מה השתנה בקו המוצרים הזה מאז 2009 ועד היום?
בגזרת המיקרו-בקרים 8-ביט, המוצרים המודרניים של Atmel הם משפחת xmega הרחבה. גם דגמים אלה מבוססים על ליבת AVR, אך הם מהירים יותר, חסכוניים יותר וכוללים מגוון יכולות "פריפראליות" חדשות. לרוע המזל, אין אפילו ג'וק אחד במשפחה הזו שמגיע במארז DIP, ומכיוון שכולם די חדשים, קשה למצוא אותם בחנויות רשת מהמזרח הרחוק. הזמנתי מספק מקצועי שניים מהדגם הפשוט יחסית ATxmega8E5 (נולד ב-2013), והם הגיעו ארוזים בכזו מקצועיות שכמעט עלו לי דמעות בעיניים:
והנה הנסיכים במלוא הדרם:
המיקרו-בקרים האלה נתמכים על ידי הצורב שיש לי, מדגם AVRISP MKII (שהצגתי בעבר כאן – לרשימה המלאה של המיקרו-בקרים הנתמכים ראו כאן) אבל את הדגם הזה כבר הפסיקו לייצר, הוא מיועד לצריבה בלבד ולא לדיבוג, והוא לא משחק יפה עם הגרסה העדכנית (6.2) של סביבת הפיתוח הרשמית Atmel Studio. בגלל כל הסיבות האלה, ניצלתי את ההזדמנות והזמנתי גם את הצורב הרשמי החדש: Atmel ICE בגרסת Basic.
גרסת Basic עולה קצת יותר מחמישים דולר, תומכת במשפחת AVR המלאה וכן במשפחת SAM (מיקרו-בקרים בארכיטקטורת ARM), והיא אי-שם בדרך בין גרסת PCBA (המעגל המודפס בלבד, ללא קופסה וחוטים כלל) לגרסה המלאה (עם סט מלא של חוטים ומתאם מיוחד). יש לחברה גם צורב מקצועי יותר בשם AVR ONE! שעולה כ-$650.
מה שאי אפשר לראות בתמונה הוא האותיות המוטבעות על צדו העליון של הצורב, לבן-על-לבן: המילה ATMEL בצד הרחוק, ובצד הקרוב (מעל החיבורים שבמסגרת הכחולה) המילים AVR (מימין) ו-SAM. אחרי התקנת סביבת הפיתוח Atmel Studio 6.2, שעברה באופן חלק, הצורב החדש זוהה על ידי Windows 7 אוטומטית.
בשלב הבא, כשיהיה לי זמן, אנסה להלחים את אחד הג'וקים ללוח מתאם בלי להשמיד אותו, ולצרוב לו תוכנה בסיסית בסביבת הפיתוח החדשה.
האם תעשה פוסט לגבי ה Arduino Zero שיש לו 32bit ומה המשמעות של זה?
אתה משיג לי לוח כזה כדי לשחק איתו ולבדוק? 🙂
המיקרו-בקר שעל ה-Zero הוא בארכיטקטורת ARM, שזה כבר ליגה מעל הארדואינו הרגילים: לא רק מספר הביטים אלא גם שעון יותר מהיר, עם הרבה יותר זיכרון ועם עוד כמה יכולות מעניינות.
כמו בשאר לוחות הארדואינו, סביר להניח שהספריות והפונקציות המובנות של סביבת הפיתוח לא מממשות את מלוא הפוטנציאל של הג'וק – אבל עד שאגיע ל-ARM בעצמי ואבדוק את העניין לעומק ייקח עוד זמן…
מעניין.
אישית, אני לא רואה סיבה להתעסק עם Atmel כשיש כל כך הרבה אלטרנטיבות זולות. הרבה מייקרים מעדיפים להישאר עם Atmel כי זה מה שהם מכירים, אבל האמת היא שפיתוח עבור AVR יכול להיות מסובך יותר מפיתוח לARM – לדעתי, אחרי שהתנסתי עם שניהם ונשארתי עם ARM.
אבל בכל זאת אני מתעניין במוצרים שלהם.
תודה על הפוסט
אפרופו, ל-Atmel יש סדרת ARM משלהם (שהצורב הזה, אגב, מתאים לעבודה איתם). כמובן שיש אלטרנטיבות ל-AVR, אבל כשמשווים צ'יפים עם תכונות דומות, לא נראה לי ש-AVR יקרים יותר מ-8-ביט של חברות אחרות. הם זמינים, יש סביבת פיתוח מקצועית חינמית בלי מגבלות, הם עושים את העבודה ויש להם תיעוד טוב, יחסית – אז מה רע? זה שבמקרה הכניסו אותם גם ללוחות ארדואינו?