מקרה מהחיים שמראה כמה חשוב לשים לב לפרטים ולהשתמש ברכיבים איכותיים – גם ביישומים שנראים הכי קלים ופשוטים.
הסיפור מתחיל באחד מכלי העבודה החיוניים ביותר במעבדה שלי – ספק כוח שולחני. במשך שנים חיברתי אליו מעגלים באמצעות חוטי גישור ושני מהדקי תנינים מהסוג שרואים בתמונה למעלה.
זה עבד לא רע, בדרך כלל, אבל הקצוות החשופים של התנינים הפריעו לי, כי יותר מדי פעמים הם התקרבו במידה מסוכנת זה לזה, ומספר פעמים אף נגעו אחד בשני, מה שגרם לניצוץ מבהיל והפרעה לעבודה. בסופו של דבר התייאשתי והזמנתי בעליאקספרס תנינים עם חיפוי מלא. זה מה שהגיע:
אולי הפעם הראשונה בהיסטוריה שמוצר מעליאקספרס היה גדול יותר מהצפוי! חוץ מזה שהם מפלצתיים, לתנינים האלה יש רווח גדול בין השיניים, כך שקשה מאוד לתפוס בעזרתם חוטי גישור רגילים. הזמנתי סוג אחר, הפעם יותר בתשומת לב:
התנינים האלה מצוינים, פרט לכך שאי אפשר לחבר אליהם חוטים ישירות. צריך להכניס לתוכם חיבורי בננה. אין בעיה! היו לי מחברי בננה במגירה שכבר חיכו הרבה זמן שאשתמש בהם. בלי להסתכל על המשך הפוסט אלא רק על התמונה פה למטה, האם תוכלו להבין למה הם בעצם לא טובים?
אם אתם לא יודעים מה לחפש, זה די קשה. אולי התמונה הבאה תיתן רמז קצת יותר גדול:
אז ככה: הבננות האלה מתוחכמות ומונעות פיתול לא רצוי של החוטים. יש להן (מימין בתמונה) ציר ראשי ו"שרוול" מתכת מחורץ שמסתובב על הציר בחופשיות. אנחנו יכולים לסובב את החוטים עד מחר, הבננה תסתובב ביחד איתם בתוך השקע והם לא יתפתלו ויסתבכו.
נהדר, רק מה – יכולת הסיבוב החופשי של השרוול מבוססת על העובדה שיש טיפ-טיפה רווח בינו לבין הציר. כל עוד משהו לוחץ קצת על המחבר בכיוון שניצב לציר, אפילו אם זה רק המשקל של החוט וכוח המשיכה, יהיה מגע – אבל כפי שגיליתי מהר מאד, כשהתנין עם הבננה פשוט מונחים על השולחן, מספיקה תזוזה קטנה כדי שלשבריר שנייה המגע יתנתק והמעגל לא יקבל חשמל! לחלוטין בלתי נסבל.
למזלי היו לי בננות נוספות במלאי – סוג יקר ויוקרתי יותר, שמיועד במקור למערכות אודיו. אין בו שרוול מסתובב, וצריך די הרבה כוח כדי להכניס ולהוציא אותו, שזה בדיוק מה שאני צריך. יש רק חיסרון אחד, האם אתם רואים מהו?
הבעיה הפעם היא בצד השני של המחבר – החלק הכסוף שמחזיקים ביד כדי לחבר ולנתק. כן, הוא מוליך. לגמרי. מה יעזור לי עכשיו תנין עם הגנה על השיניים, כשכל הקונקטור בצד השני שלו חשוף ומוליך?
לא היה לי סוג אחר של מחברי בננה, אז הסתפקתי בעטיפת החלקים המוליכים בבידוד מתכווץ ("שרינק", heat shrink tubing) בצבעים תואמים:
בתחום העיסוק שלך (ושלי..) גיליתי שהרבה יותר נוח להשתמש בE-Z-Hooks או "Testing Hooks" לאספקת מתחים למעגל מאשר בתנינים. שטח המגע זעיר, הקצוות דקים ונוחים, והאמינות גדולה. המקוריים אמנם יקרים בטירוף, אבל לא חסר תחליפים זולים. נסה ותהנה.
לא רואה איך זה מתאים. ה-hooks מצוינים לבדיקות נקודתיות (על headers, רגליים של רכיבים וכו') אבל לחשמל ה"ראשי" אין סיבה לעבור דרכם. לכל מעגל הרי יש ממילא קונקטור מסודר כזה או אחר בשביל החשמל, או שמדובר במעגל מאולתר על מטריצה וכדומה ואז יש חוטי גישור. ל-hooks גם יש נטיה להתנתק עם כל מכה קלה.
במקרה של מעגל עדין במיוחד שמחייב גישה עם hooks אפשר פשוט לחבר את התנינים לקצה החוט של ה-hook…
גם אני הייתי סקפטי, אבל מהרגע שהתחלת אין דרך חזרה.
זה נותן לך אפשרות להתחבר לכל רגל של רכיב TH מולחם או לא מולחם, וגם החיבור לחוטי גישור יותר יציב מתנין.
שרשור חיבורים? אני מאמין בחיבור ישיר של כבלים בלי דברים באמצע. כבל דקיק מתחבר באלגנטיות ולא מכביד על המעגל.
שיהיה 🙂 רק אזהרה קטנה לקוראים – אם אתם קונים hooks לשימוש כזה, אז לא מסוג "צבת" ("תופסן") אלא רק מסוג "קרס", שמחזיק הרבה יותר טוב.